nedjelja, 17. prosinca 2017.

Andre Agassi

Andre je umirovljeni američki tenisač. Rodio se 29. travnja 1970. U svojoj karijeri je osvojio sve što se u tenisu može osvojiti. Tijekom karijere osvojio je četiri Gram Slam turnira. Osvojio je 17 turnira. u ATP Masters seriji te 60 turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Povukao se iz tenisa 3. rujna 2006. radi poraza na US Openu.

Sir Arthur Conan Doyle

Sir Arthur bio je britanski autor kriminalističkih romana. Rođen je 1859. u Edinburghu. S devet godina poslan u isusovačku školu u Stonyhurstu, no 1875. odbacio je kršćanstvo i postao agnostik. Studirao je medicinu. Nakon studija postao je brodski liječnik i otputovao u zapadnoafričku obalu. Započeo je priatnu praksu no bila je neuspiješna. Dok je čekao pacijente zanimacija mu je bila pisanje knjiga. Ozbiljnije se posvetio književnosti nakon odlaska u odmaralište Southsea. Oženio se 1885. za ženu koja boluje od tuberkuloze, umrla je 1906. godine. Drugi put se oženio 1907. no ovaj put uspješno. U međuvremenu je postao okulista. Preminuo je 7. srpnja 1930.

          Njegova dijela:


  • Žuto lice
  • Skica u grimizu
  • Lavlja griva
  • A duet
  • ...

subota, 16. prosinca 2017.

Mata Hari

Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) rođena je 7. kolovoza 1876. u Nizozemskoj. Kad je napunila osamnaest, otišla je živjeti na Javi, a u prvim godinama 20. st. otišla je u Pariz gdje je radila u cikusu. Mata Hari je bila plesačica i kurtizana. Kada je 1905. pročula u orijentalnom stilu uzela je umjetničko ime Mata Hari što na malajskom i indonezijskom znači "sunce". Izlažuči svoje tijelo na opušten, provokativan i zavodljiv način postala je slavna preko noći. Mata Hari odijevala se raskošno i puno je lagala. Mata je umrla na način da su ju za vrijeme 1. svijetskog rata strijeljali zbog špijunaže.

Greta Garbo

Greta se rodila 18. rujna 1905. u Stockholmu. Bila je švedska glumica. Bila je izuzetno ljepa, visoka i vitka. Greta je jedna od prvih europskih glumica koja je postala holivudskom zvijezdom početkom 30-ih godina. Elizabeta je snimila puno filmova, neki  od njih bit će navedeni na dnu bloga. Greta se 1941. zauvijek povukla s filma zbog neuspjelnog filma Žena s dva lica. 1953. nagrađena specijalnim oscarom. Greta je umrla 16. travnja 1990.
       
         Filmovi u kojima je glumila.                           

  • Lutajući vitez
  • Ana Karenjina
  • Grand hotel
  • Dama s kamelijama
  • ...

Informatika

Informatika je područje ljudskog djelovanja koje se bavi proučavanjem, razvojem i uporabom postupaka i uređaja za automatski prijenos i obradu podataka.

Karl Steinbuch- 1957. kombinirao riječi "informacija" i "automatika" smislio imenicu "Informatik" za automatsku obradu podataka. Riječ "informatik" prihvatio je Philippe Dreyfus 1962. godine.